Bron: Streekblad Zoetermeer 10 juli 2019. Geschreven door Robbert Roos.

7 jaar geleden kon Frans Speetjens onverwachts de groente en fruitzaak in Winkelcentrum Meerzicht overnemen. De afgelopen jaren heeft hij met veel plezier zijn winkel gedraaid. “Het is altijd leuk werk geweest en ik heb er goed van kunnen eten.” Maar aan alles komt een eind. Op 14 december gaat Frans met zijn winkel stoppen. Tot die tijd kunnen klanten nog bij hem terecht.

Frans heeft een lange carrière in de groenten en fruit achter de rug. “Ik 1978 had ik mijn eerste winkel op De Dreef, in 1980 op de Jan Luykenlaan in Den Haag” vertelt hij enthousiast. “Het vak is elke dag weer anders.” In 1983 kwam er een groothandel met exoten, chapignons, groenten en fruit. “Ik reed twee keer per week naar Brussel in België en stond bekend om mijn losse bosbessen” licht Frans toe. “Het was hard werken en vroeg opstaan. Om vier uur eruit en om half vijf aanwezig op de groothandelsmarkt. Toch waren het gouden tijden waar ik met veel plezier op terugkijk.” Er kwam een winkel in Vlaardingen en tien jaar lang had Frans een kraam op de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Al met al zit hij dus vanaf 1972 in de groenten en fruit. Het vak is voor hem altijd even boeiend gebleven. Toch is er ook veel veranderd. “Het aankoopgedrag van de consument is al jaren aan het veranderen. Mensen hebben het druk en gaan steeds vaker voor het gemak. Dat zie je aan de opkomst van bijvoorbeeld HelloFresh of de bezorgservice van de Picnic. Daar kun je als zelfstandige bijna niet tegen op.” Een handelsgeest heeft hij altijd gehad en het contact met zijn klanten was altijd leuk en gezellig. “Ik word deze maand 68 en mijn gezondheid is nog goed. Samen met mijn vrouw Henny kan ik nog lekker van het leven genieten.” Toch gaat de komende sluiting niet helemaal zonder gevoel. “Ik ben de laatste zelfstandige groentewinkel van Zoetermeer. Het is triest dat het vak langzaamaan verdwijnt.” Tot de sluiting in december is Frans nog gewoon actief met zijn winkel. Een goede locatie tegenover de slager en naast de supermarkt. “Het is een mooie stek en goede verkooplocatie, mensen kunnen met een bezoek hier voor alles terecht daar ligt het echt niet aan.” Iedereen is dan ook tot aan de sluiting in december van dinsdag tot vrijdag van 08.00 tot 17.30 en op zaterdag tot 17.00 uur van harte welkom in de winkel van Frans. Die staat voor zijn klanten klaar met zijn vertrouwde assortiment groente en fruit.

Overname
In de winkel van Frans is voor een enthousiaste ondernemer een leuke boterham te verdienen. Gegadigden die de winkel over willen nemen kunnen dan ook contact met hem opnemen. De winkel inclusief koelcel, stellingen en toonbank verkeren in prima staat.